topbella

Sabun Al-Ghar

BERKENAAN SABUN AL-GHAR

  • Sabun Al-Ghar iaitu Dua kombinasi hebat yang terhasil dari  minyak zaitun dan Minyak Al-Ghar . Sabun Organik ini  telah dihasilkan berkurun lamanya  di Timur Tengah dan masih digunakan dalam Hammams (bathhouses tradisional) hingga ke hari ini.
  • Bahkan Sabun Minyak  Zaitun dan  Sabun Minyak Al-Ghar  daripada Syria ini telah diiktiraf menjadi sabun yang pertama  diperkenalkan ke Eropah melalui jalur perdagangan.  Sabun minyak zaitun dan Sabun Minyak Al-Ghar ini telah bertahan berkurun lamanya  tanpa perubahan tekstur fizikal dan tiada campuran bahan kimia serta masih dihasilkan dengan cara  kaedah tradisional. Pembuatan sabun tanpa pengawet ini membuatkan kulit anda jauh daripada bahan kimia yang merbahaya.  Selepas beberapa minggu menggunakan sabun ini,  kulit anda akan terasa lebih lembut , lembap dan anjal. Sabun ini juga  telah terbukti  keberkesannya  menyembuhkan penyakit  ekzema dan psoriasis serta membantu untuk meringankan kegatalan pada kulit..  Ia juga sangat sesuai digunakan pada bayi dan kanak-kanak.
  • Pernahkah kita terfikir yang sabun mandi kita gunakan setiap hari itu mengandungi bahan kimia yang merbahaya kepada kesihatan?  Atau adakah bahan lemak yang digunakan dalam pembuatan sabun itu diperbuat dari lemak tumbuhan atau binatang?
  • Untuk pengetahuan semua, sabun-sabun yang dijual di pasaran adalah dibuat di kilang-kilang yang memproses sabun dalam kuantiti yang banyak. Salah satu bahan asas pembuatan sabun adalah lemak yang akan dicampur dengan air alkali ( Sodium hidroksida ). Tindak balas dua bahan ini akan menghasilkan sabun yang juga mengandungi Glycerin. Memandangkan Glycerin mempunyai harga pasaran yang tinggi, pengusaha kilang-kilang besar ini akan mengeluarkan Glycerin yang terbentuk semasa pembuatan sabun ini dan menjualnya kepada pengusaha-pengusaha lain atau digunakan untuk pembuatan produk-produk lain. Campuran bahan kimia yang murah seperti Sodium lauryl sulfate dicampurkan bagi menghasilkan sabun yang banyak buihnya tetapi mengeringkan dan merbahaya kepada kesihatan, begitu juga dengan lemak yang digunakan. Tentu kita boleh meneka lemak manakah yang murah harganya? Tentulah lemak binatang sebab lemak-lemak ini boleh diambil dari bangkai-bangkai binatang atau produk-produk binatang yang telah luput tarikhnya. Sabun Al-Ghar ini amat sesuai untuk kegunaan seisi keluarga, tiada kesan sampingan dan selamat digunakan untuk semua jenis kulit.

HARGA  
  • Sebiji sabun Al-Ghar hanya RM15 sahaja